• Informiši se: (+381) 63 477 158
  • Petra Dobrnjca 106, Petrovac na Mlavi
  • Pon - sub: 08 - 16

Off-Grid solarni sistemi

Šta su Off-Grid solarni sistemi?

Off-Grid sistem podrazumeva sistem koji radi samostalno, nezavisno, za razliku od OngGrid sistema koji mora biti priključen na javnu električnu mrežu da bi radio. U Off-Grid sistemu imamo samo onoliko energije koliko mi sami proizvedemo, a tu energiju možemo (za sada) da skladištimo u akumulatorima i odatle da je koristimo.

Ono što je bitno napomenuti jeste da ovakvi solarni sistemi su karakteristični za lokacije gde nema postojeće elektro mreže. To znači da je najlakši način da obezbedite sebi struju na takvoj lokaciji, putem solarnih panela odnosno ugradnjom solarnog sistema.

Mesta gde se baterijski solarni sistemi najviše primenjuju jesu vikendice, brodovi, kamp kuće, kamp vozila pa čak i kuće u kojima se živi svaki dan (sve više u poslednje vreme).

Koji su glavni delovi Off-Grid solarnog sistema?

Off-Grid solarni sistem sastoji se od:

 

1. Solarni deo (solarni paneli)

2. Elektronika za punjenje akumulatora (često je ugerađen u pretvarač)

3. Akumulator

4. Inverter/pretvarač (ako koristimo naizmenični napon)

Kako projektovati Off-Grid solarni sistem?

Ukoliko želimo sistem koji će zadovoljavati naše potrebe onda taj sistem treba tako i da projektujemo. Kod projektovanja Off-Grid sistema takođe treba da pođemo od potrošnje električne energije. Kada znamo kakva nam je potrošnja, koliki je njihov zbir, koliko dugo ih koristimo i tačno kada, onda već imamo polaznu tačku za kalkulisanje.

Ako saberemo potrošače sa danima u kojima najviše trošimo električnu energiju dobićemo koliko kWh trošimo. Treba da znamo koliko dana želimo da koristimo rezerve (ukoliko tu količinu želimo da iskoristimo onim danima kada sunce ne sija (npr. 3 dana)). Treba pomnožiti očekivanu potrošnju energije sa brojem dana kada koristimo rezerve. Toliko energije želimo da potrošimo ali moramo da računamo više, jer treba uzeti u obzir eventualne gubitke (problemi sa odvodom, problemi sa punjenjem akumulatora). Akumulatori će imati duži životni vek ako se ne isprazne u potpunosti. Elektronike ovo imaju u vidu i dozvoljavaju pražnjenje akumulatora do određenog procenta. Akumulator bi trebalo da se meri prema navedenim uslovima. Potrošnju smo dobili u Wh, a kapacitet akumulatora možemo izračunati tako što napon u akumulatoru pomnožimo sa kapacitetom datom u A/h. Dobijeni rezultat treba da pomnožimo sa brojem akumulatora. Tako dobijamo kapacitet u W/h što možemo da uporedimo sa potrošnjom (npr. 2×300=600W/h, akumulator od 12V i 50A/h daće 600W/h, ali bolje da stavimo veći A/h, jer kako smo pisali, postoje u sistemu gubici, tako da nam je potreban akumulator od 60A/h).

Sada već imamo određeni kapacitet akumulatora. Koliki inverter nam je potreban? Inverter treba da odredimo prema najvećoj mogućoj potrošnji. Zbir uređaja kojih u stvarnom životu možemo istovremeno da se uključimo, određuje snagu pretvarača .

Najzad, treba izračunati potrebnu snagu solarnih panela. Da li da računamo za zimski ili za letnji period? U našoj zemlji proizvodnja energije solarnim panelima zimi iznosi 20% u odnosu na proizvodnju leti. Koliko dana je potrebno da se proizvede energija koju potrošimo, da li postoji mogućnost dodatne električne energije (agregat, turbina)?

Ako je potrošnja svakodnevna onda svaki dan moramo da proizvodimo i da nadoknadimo potrošenu energiju, a ukoliko sistem koristimo samo vikendom onda sistem ima pet nekorišćenih dana da proizvede potrebnu količinu energije.

Postoje tabele pomoću kojih se određuje tačna lokacija, godišnje doba, tip solarne panele, položaj, ugao, nagib i kolika je količina proizvedene energije u jednom danu.

U suštini ovo je proces pravljenja Off-Grid sistema. Međutim, svaki sistem je specifičan i zahteva poseban pristup i projektovanje. Ukoliko imate specifične potrebe, ili bilo kava pitanja u vezi sa Off-Grid solarnim sistemom, molimo Vas da nas KONTAKTIRATE i dobijete proračun koji sistem je najbolji za Vaše potrebe.

Awesome Image
Zašto izabrati Vesanet?

4 dobra razloga

01
Icon
PRECIZNO PROJEKTOVANJE

Stručnost i iskustvo našeg tima pružiće Vam optimalan proračun sistema, čime ćete dobiti maksimalnu iskorišćenost resursa i investicije.

02
Icon
PROFESIONALNA MONTAŽA

Naši iskusni monteri izvode radove po najvišim svetskim standardima. Montaža i puštanje sistema u rad često budu završeni u samo jednom danu.

03
Icon
SISTEM "KLJUČ U RUKE"

Našim klijentima nudimo sistem "ključ u ruke", koji uključuje i pribavljanje dokumentacije za EPS, vođenje postupka i potpisivanje ugovora.

04
Icon
GARANCIJA DO 30 GODINA

Ugrađujemo najsavremeniju i visoko standardizovanu opremu vodećih svetskih proizvođača, na koju dobijate čak i do 30 godina garancije na ispravnost.